Creëren van potentiaal vereffeningsvlakken

Industriële en functionele gebouwen hebben een stalen skelet of geraamte als draagconstructie. Naast plafonds van gewapend beton worden ook metalen daken als dakbedekking gebruikt.

Kunnen plafonds van gewapend beton of een metalen dakbedekking als referentievlak gebruikt worden om een potentiaal vereffeningsvlak te creëren?
Ja, in combinatie met stalen balken of pijlers van gewapend beton is dat mogelijk.

Hierbij gelden de volgende aandachtspunten:

Voor plafonds van gewapend beton
Hier moet een extra maas van 5,0 x 5,0 m aangebracht worden. Bij gebouwen met meerdere verdiepingen moeten de potentiaal vereffeningsvlakken met elke pijler verbonden worden.

Voor metalen daken
In de praktijk wordt vaak een metalen dakbedekking gebruikt. Ook deze metalen daken kunnen gebruikt worden om potentiaal vereffeningsvlakken te creëren. Hierbij is vereist dat de koppelverbindingen tussen de delen van de metalen dakbedekking de bliksemstroom kunnen geleiden. Ook hier geldt: bij gebouwen met meerdere verdiepingen moeten de potentiaal vereffeningsvlakken met elke pijler verbonden worden.

Uw voordelen: 
1. Verstandig gebruik van middelen – bouwsubstantie als bliksembeveiligingssysteem
2. Minimalisatie van scheidingsafstanden
3. Beschermingsconcept dat ook voor hoge objecten uitvoerbaar is

Voorkom potentiaalverschillen en ongecontroleerde vonken met een hoogwaardig bliksembeveiligingssysteem dat een HVI-opvangsysteem met een potentiaal vereffeningsvlak combineert.


Terug