Überspannungsschutz Mobilfunk - Expertenwissen Betreiber
DEHN beschermt zendmasten

Bliksem- en overspanningsbeveiliging voor zendmasten

Zorgen voor netwerkbeschikbaarheid en betrouwbaarheid

Betrouwbare bescherming tegen bliksem- en overspanningsschade is een belangrijk aspect bij het opnieuw ontwerpen en uitbreiden van de bestaande netwerkinfrastructuur.

Transmissiecapaciteiten en netwerkbeschikbaarheid zijn de belangrijkste factoren. Om aan de steeds groeiende vraag te voldoen, moeten bestaande structuren voortdurend worden uitgebreid. Nieuwe transmissietechnologieën vereisen een constante aanpassing van de hardware. Omdat technologie steeds krachtiger wordt, wordt deze steeds gevoeliger. 

 

Loop niet het risico van stilstand - vertrouw op een uitgebreid beveiligingssysteem

De hoogste prioriteit is het voorkomen van bliksemschade aan het hostgebouw, de mobiele radio-infrastructuur en elektrische systemen. Permanente systeembeschikbaarheid staat altijd voorop.

Volgens IEC 62305 bestaat het standaardconforme beveiligingssysteem voor alle componenten van het transmissiesysteem uit

  • Externe bliksembeveiliging inclusief bliksemopvangsystemen, geleiders en het aardingssysteem
  • Interne bliksembeveiliging inclusief overspanningsbeveiliging voor bliksem potentiaalvereffening

Remote Radio Unit Technologies - d.c. stroomvoorziening

Nieuwe technologieën vereisen speciale bescherming

Moderne mobiele radiotechnologieën omvatten radiotechnologie op afstand waarbij de HF-versterkers worden geïnstalleerd in een aparte behuizing naast de antennes.

 

Risico op overslag

Als toevoerleidingen parallel aan de mast worden geïnstalleerd, bestaat het risico dat er spanningen op deze leidingen overslaan. Hetzelfde geldt voor de antennelijnen. Om de overslag van stroompieken tot een acceptabel niveau te verminderen, worden de voedingslijn die het basisstation verlaat en de voedingslijn bij de versterker in de buurt van de antenne beschermd door voldoende overspanningsafleiders (SPD’s) te installeren.

DEHNsecure modulair, met name voor 48 V d.c.

Bescherm uw systeem met DEHNsecure. Deze modulaire afleider is specifiek ontworpen en getest voor de hoge bedrijfsstromen van de 48 V d.c. voeding.

Het trillingsbestendige module-vergrendelingssysteem zorgt ervoor dat de beveiligingsmodule stevig aan het basisdeel wordt bevestigd. Het is bestand tegen schokken, trillingen en de enorme mechanische belasting van ontladingen.

Goed om te weten: de beveiligingsmodule wordt zonder gereedschap vervangen door eenvoudig op de moduleontgrendelknop te drukken, wat betekent dat deze tijdens bedrijf veilig kan worden vervangen zonder de stroomtoevoer te onderbreken.

Online catalogus (EN)

Radiobasisstation - a.c. stroomvoorziening

Bescherming van het radiobasisstation

Het radiobasisstation wordt doorgaans gevoed door een afzonderlijke lijn - ongeacht de rest van het gebouw. De toevoerleiding naar de zendmast stroomafwaarts van de meter en in de wisselstroom-onderverdeler stroomopwaarts van het radiobasisstation moet worden beschermd door voldoende bliksemstroom- en overspanningsafleiders. Dit is vereist door de richtlijnen van alle netwerkoperators, het Duitse "ABB bulletin nr. 16" evenals DIN VDE 0800-300 of IEC 62305.

Nieuw ruimtebesparend ontwerp!

Totale prestaties verpakt in slechts 4 standaard DIN-modules! DEHNvap met zijn nieuwe compacte ontwerp heeft een totale stroom van 100kA (10 / 350µs) en is daarmee de kleinste gecombineerde afleider met deze prestatieparameters die momenteel op de markt beschikbaar zijn.

DEHNvap

Dit apparaat voldoet aan de maximumvereisten voor bliksemstroomontladingscapaciteit volgens IEC EN 60364-5-53 en de vereisten van IEC EN 62305 met betrekking tot de klasse van LPS I / II. Eenvoudige realisatie van doorvoerbedrading is mogelijk door in serie te verbinden, b.v. met STAK 25.

Voorkomen van valse uitschakeling van systeemzekeringen

De infrastructuur in hoofd- en systeemvoedingen wordt beschermd door bewezen gecombineerde afleiders (gecombineerde bliksemstroom en overspanningsafleiders). DEHN gecombineerde afleiders worden gekenmerkt door een extreem hoge volgstroom blus- en begrenzingscapaciteit, waardoor valse uitschakeling van systeemzekeringen wordt voorkomen die de zendmasten zouden ontkoppelen. Dit leidt tot een extreem hoge systeembeschikbaarheid.

Universeel gebruik - ongeacht het voedingssysteem

DEHNvap CSP is specifiek ontworpen voor de vereisten in de mobiele radiosector. Deze afleider kan universeel worden gebruikt, ongeacht het voedingssysteem. Dankzij het geïntegreerde 3 + 1-circuit beschermt het op betrouwbare wijze TN-S- en TT-systemen.

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.

DEHN Nederland B.V.

T. 085-07 10 280

back to top