Lightning threatens city
Basiskennis

Bliksem - Fascinerend om te bekijken, maar gevaarlijk

Het krachtige natuurverschijnsel van bliksem en donder heeft de mensheid altijd al gefascineerd.

In de Griekse mythologie wordt Zeus, de Vader van Goden, gezien als de heerschappij van de hemel, waarvan de macht vaak als bliksemschicht wordt voorgesteld. De Romeinen toonden deze macht aan Jupiter en de continentale Germaanse stammen aan Donar, beter bekend als Thor.

Lang geleden werd de enorme kracht van een onweersbui geassocieerd met een bovennatuurlijke kracht en de mensen voelden zich ten genade aan deze kracht. Sinds de tijd van de Verlichting en de vooruitgang van technologie is dit hemelse spektakel wetenschappelijk onderzocht. In 1752 bleek uit de experimenten van Benjamin Franklin dat het fenomeen bliksem een ​​elektrische lading is.

Meteorologische schattingen zeggen dat iedere dag ongeveer 9 miljard bliksemflitsen voorkomen over de hele wereld, de meeste van hen in de tropen. Het aantal gerapporteerde schade als gevolg van directe of indirecte bliksemeffecten is aan het stijgen.

Bliksembeveiligingssystemen

Bliksembeveiligingssystemen worden geacht gebouwen te beschermen tegen brand of mechanische schade en om personen in gebouwen te beschermen tegen letsel of zelfs overlijden.

Bliksembeveiliging zone concept

Bliksembeveiliging zone concept (LPZ-concept)

Het LPZ-concept volgens IEC 62305-4: 2010 maakt het eenvoudiger om uitgebreide beveiligingsmaatregelen te engineren, te implementeren en te bewaken.

In deze benadering is het gebouw onderverdeeld in zones met verschillende risicopotentialen. Op basis van deze zones worden de benodigde apparaten en componenten voor bliksem- en overspanningsbeveiliging bepaald.

Wanneer de bliksem inslaat

Meer informatie over de formatie en soorten bliksem. Onze brochure "When lightning strikes" biedt meer gedetailleerde informatie over het redden van levens en het beschermen van materiële goederen.

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.

DEHN Nederland B.V.

T. 085-07 10 280

back to top